Scroll Top

Suport

SUNTEM AICI SĂ AJUTĂM

-Salut! Ce faci?
-Bine…
Deși ar putea fi cea mai importantă întrebare pe care să ne-o adresăm unii altora sau nouă înșine, de cele mai multe ori răspunsul este gol, sec, lipsit de esență și conștiență. Poate pentru că întrebarea a rămas doar un salut. Cum ar fi dacă am face din această întrebare o ocazie de a ne conecta unul la celălalt și la noi înșine în același timp. Dacă ne-am lua răgazul de a căuta în noi dincolo de aparența ”binelui” adevăratele trăiri. Cum ar arăta lumea dacă am răspunde sincer?
Sunt trist/ Sunt fericit/ Sunt furios/ Sunt dezamăgit/ Sunt speriat/ Sunt obosit/ Sunt entuziasmat/ Sunt singur. Sau, simplu, mă simt…
Și cum ar arăta lumea dacă celalalt CHIAR ar asculta cu interes și empatie răspunsul nostru?
Nu știm cum ar arăta toată lumea. Am experimentat însă cum arată o fărâmă de lume în care oamenii descoperă și învață împreună cum simt, ce simt, ce să facă cu ceea ce simt.
Imaginează-ți că ești parte dintr-o astfel de lume. Că trăiești sentimentul de siguranță, de apartenență, că ești important pentru cei din jurul tău, că ești ascultat, văzut, apreciat, că nimic din ce simți nu este împotriva normelor, că însuși curajul de a-ți trăi emoțiile în conexiune cu alții îți dă puterea înapoi.
Am ajuns să ne evaluăm în funcție de performanțe educaționale, carieră, realizări materiale, statut social și lucruri la vedere, uitând că adevărata valoare este în noi și că ea este adevărata măsură a lucrurilor. Am ajuns să credem că ne putem realiza doar prin efort fizic și intelectual, uitând cea mai importantă parte din noi: emoția în toate formele ei. Anihilând de cele mai multe ori ceea ce simțim, considerând chiar că vulnerabilitatea este o slăbiciune.
Dorința noastră este de a fi parte din procesul tău de autocunoaștere și dezvoltare emoțională.

PROGRAMELE HERA
Depresie și anxietate în perioada pre și post-natală

Studiile științifice arată că dezvoltarea emoțională începe încă din pântecul mamei. Este motivul pentru care am ales să deschidem seria de programe de suport și educație emoțională cu cele dedicate perioadei pre și post-natale, adresate mamei, tatălui, persoanelor de suport (familie extinsă, prieteni, personal medical).

Tocmai ai devenit mamă sau urmează să devii. Dar lucrurile nu sunt așa cum ți-ai imaginat. Ceea ce ar trebui să fie una dintre cele mai fericite perioade din viața ta este în schimb o luptă. În timp ce alte mame par să fie în control, tu simți că te vei dezmembra.

Pentru una din șase femei, adaptarea la maternitate este dificilă. Multe suferă de depresie, anxietate, îndoială sau vinovăție. Dacă aceste lucruri te descriu, ai ajuns la locul potrivit. Noi te putem ajuta.
Vei găsi informații utile, sfaturi și resurse în celelalte pagini de aici.

Fundația HERA nu este doar pentru mame. Aproximativ 10% dintre tați trec prin depresie post-natală sau anxietate, iar pentru cei care au o parteneră care se confruntă cu aceste tulburări, procentul crește până la 25-50%. Depresia poate începe în timp ce partenera este încă gravidă, dar de obicei se întâmplă la 3–6 luni de la naștere.

Dacă simți că ți-e greu după nașterea copilului tău, suntem aici pentru a te ajuta.

Fiica ta/ prietena ta s-a schimbat de când a devenit mamă. Au trecut câteva săptămâni sau luni de când a născut sau a adoptat un copil și ai observat unele dintre următoarele:

– A devenit iritabilă și și-a pierdut simțul umorului; nu mai este persoana veselă care a fost.
– Are multe griji și este greu de liniștit.
– Nu vă conectați. Ați avut o relație strânsă, dar acum este distantă cu tine și cu ceilalți membri ai familiei.
– Și-a pierdut încrederea în sine. Era o persoană hotărâtă și în control, acum caută asigurări și se îndoiește de alegerile și deciziile ei.
– Nu dorește să lase copilul cu nimeni altcineva, nici chiar cu tine sau cu alți membri de încredere ai familiei
– Arată foarte puțin interes pentru bebeluș sau, din contră, este prea preocupată de el
– Are dificultăți legate de somn sau relaxare. Chiar și atunci când are timp, ea este constant în alertă și hiper-vigilentă.

Dacă ai observat unul sau mai multe dintre aceste comportamente și persistă mai mult de două săptămâni, persoana iubită s-ar putea confrunta cu depresia postpartum și / sau anxietatea.

Informațile pe care le vei găsi aici te vor ajuta să ințelegi trăirile mamei și să îi oferi suportul de care are nevoie.

Mamele dezvoltă, în perioada perinatală, un atașament bazat pe încredere față de personalul medical de îngrijire (medic de familie, medici specialiști, moașe, asistente medicale, consilieri în alăptare, consilieri în somnologie etc). De aceea, considerăm că este foarte important ca toți acești specialiști să trateze cu maximă importanță inclusiv aspectele de natură emoțională care apar în această perioadă și să poată îndruma mama pentru a primi ajutor psihologic specializat.