Scroll Top

Ce este burnout-ul și cum îl eviți?

Dacă stresul constant te face să te simți neajutorat, deziluzionat și complet epuizat, este posibil să fii pe drumul spre burnout.

Ce este burnout-ul?

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stres excesiv și prelungit. Apare atunci când te simți copleșit și incapabil să mai răspunzi cerințelor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să îţi pierzi interesul și motivația care te-au determinat să îţi asumi un anumit rol. Burnout-ul reduce productivitatea și îți scade energia, lăsându-te să te simți din ce în ce mai neajutorat, fără speranță, cinic. În cele din urmă, s-ar putea să simți că nu mai ai nimic de dat.

Efectele negative ale burnout-ului se revarsă în toate domeniile vieții – inclusiv acasă, la muncă și în viața socială. Burnout-ul poate afecta, de asemenea, sistemul imunitar, făcându-te vulnerabil la anumite boli.

S-ar putea să te afli în drum spre burnout dacă:

  • Fiecare zi este o zi proastă
  • Grija pentru munca ta sau viața de acasă pare că îți consumă total energia
  • Simți tot timpul o stare de epuizare
  • Cea mai mare parte a zilei tale este ocupată cu sarcini pe care le găsești plictisitoare sau copleșitoare
  • Simți că nimic din ceea ce faci nu este important sau apreciat

Cum putem trata burnout-ul?

Este momentul să faci o pauză și să schimbi direcția, învățând cum te poți ajuta să depășești burnout-ul și să te simți din nou sănătos/ă și pozitiv/ă.

Abordarea burnout-ului necesită “Cei trei R”:

  • Recunoaște – Ai grijă la semnele de avertizare ale epuizării.
  • Revers – Anulează efectele căutând sprijin și gestionând stresul.
  • Reziliență – Construiește-ți limitele și rezistența la stres, având grijă de sănătatea ta fizică și emoțională.

Următoarele sfaturi pentru prevenirea sau tratarea burnout-ului te pot ajuta să faci față simptomelor și să îţi recâștigi energia, concentrarea și sentimentul de bine.

  1. Este important să poți apela la alte persoane – contactul social este antidotul naturii împotriva stresului și a vorbi față în față cu un bun ascultător este una dintre cele mai rapide modalități de a-ți calma sistemul nervos și de a te elibera de stres. Deschiderea nu te va face o povară pentru ceilalți. Dezvoltarea unor prietenii cu colegii de muncă te poate ajuta să te protejezi de burnout la locul de muncă. Limitează-ți contactul cu persoane care te pot influența negativ.
  2. Reevaluează modul în care privești munca – este important să ai un job care să te bucure, însă cum pentru multi dintre noi schimbarea locului de muncă poate fi una dificilă, încearcă să găsești aspecte valoroase în munca ta. Schimbarea atitudinii față de locul de muncă te poate ajuta să îţi recâștigi sentimentul de control. Încearcă să găsești un echilibru: dacă locul de muncă este unul solicitant, caută sens și satisfacție în altă parte a vieții tale: în familie, prieteni, hobby-uri sau muncă voluntară. Concentrează-te pe părțile vieții tale care îți aduc bucurie. Ia-ți timp liber.
  3. Reevaluează prioritățile – Ia-ți timp să te gândești la speranțele, obiectivele și visele tale. Neglijezi ceva care este cu adevărat important pentru tine? Aceasta poate fi o ocazie de a redescoperi ceea ce te face cu adevărat fericit, de a încetini ritmul și de a-ți oferi timp de odihnă, reflecție și vindecare. Stabilește limite, fă o pauză zilnică de la tehnologie, hrănește-ți latura creativă, acordă-ți timp de relaxare, dormi din plin.
  4. Fă din exercițiile fizice o prioritate – exercițiile fizice sunt un puternic antidot împotriva stresului și epuizării. Exercițiul ritmic, unde miști atât brațele, cât și picioarele, este o modalitate extrem de eficientă de a-ți ridica starea de spirit, de a crește energia, de a accentua concentrarea și de a relaxa atât mintea, cât și corpul. Încearcă să mergi, să alergi, să te antrenezi cu greutăți, să înoți, să faci arte marțiale sau chiar să dansezi. În loc să te concentrezi asupra gândurilor, concentrează-te asupra corpului și a modului în care te simți în timp ce te miști.
  5. Ai grijă de starea ta de spirit și de nivelul de energie cu o dietă sănătoasă – ceea ce pui în corpul tău poate avea un impact uriaș asupra stării de spirit și nivelului de energie pe tot parcursul zilei. Ai putea începe prin a consuma mai puțin zahăr și carbohidrații rafinați, poți reduce aportul de cofeină, grăsimi nesănătoase și alimente cu conservanți chimici, poți consuma mai mulți acizi grași Omega-3 pentru a-ți oferi un plus de dispoziție.

Sursa https://www.helpguide.org/articles/stress/burnout-prevention-and-recovery.htm

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.