,,Cuvânt lipsă: Unei femei care-și îngroapă soțul i se spune văduvă, unui bărbat rămas fără soție, văduv. Un copil fără părinți e orfan. Dar cum se numesc tătăl și mama unui copil care a murit?”
(P.F. Thomese – Copilul-umbră)
Acești părinți se numesc părinți de îngeri. Moartea, la fel ca și viața, este o experiență foarte intimă și personală. Cursul firesc al vieții, dacă ne referim la moarte, este ca un copil să-și îngroape părinții și nu invers. Copiii nu ar trebui să moară. Părinții se așteaptă să-și vadă copiii crescând, maturizându-se, părinții speră să-și lase urmașii în urmă, aceștia având la rândul lor copii. Acesta ar fi un curs natural al evenimentelor, cercul vieții având astfel un curs firesc. Un părinte nu este pregătit niciodată emoțional și psihologic să piardă un copil.
Nimeni, niciodată, nu se poate gândi la așa ceva. Pare de neconceput și inuman de trăit o asemenea pierdere. Societatea și autoritățile ignoră acest aspect tocmai pentru că este foarte greu de atins, de abordat. Și totuși, din nefericire, unii dintre noi au trăit această tragică experiență.
Acum, dragi părinți de îngeri, cu ajutorul unui specialist, puteți fi călăuziți către un grup de suport care vi se adresează în mod special.
Fundația Hera vă este alături pentru sprijin psihologic în această situație dramatică de viață și sprijină familiile care trec prin drama pierderii unui copil dar și pe cele care își pierd copilul înainte ca acesta să se nască. Dacă ați pierdut o sarcină, dacă bebelușul a murit la naștere sau la scurt timp după naștere, dacă ați pierdut un copil indiferent de vârstă, suntem dornici să vă fim aproape atunci când singurătatea, dorul și golul din inimă sunt de neacoperit.
Pentru asta, vă invităm cu drag să participați la întâlnirile acestui grup de sprijin terapeutic dedicat părinților de îngeri, având-o alături pe colega noastră, coordonatoarea grupurilor de sprijin, Stela Pruteanu care este formator, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ și mamă de înger.
Ca și părinți de îngeri, putem experimenta o multitudine de stări contradictorii, cum ar fi: senzația de pierdere a viitorului, revoltă, furie, tristețe, anxietate, depresie, neputință, confuzie, iritabilitate, senzație de vid interior. Când îți pierzi un copil, pierzi speranța, visurile, ceva în tine se rupe și nimic nu mai este ca înainte.
Fundația Hera sprijină familia și vine în întâmpinarea voastră cu scopul de a vă facilita parcurgerea unui proces de doliu psihologic specific și acordă o atenție deosebită acestui subiect al morții și al durerii considerat tabu. Tranziția spre o viață normală în care copilul lipsește, este un proces greu și de durată. Fără un ajutor de specialitate părinții pot rămâne blocați în durere pentru că ei nu știu ce să facă, ei nu cred că vor mai fi normali, se simt stigmatizați și neînțeleși de ceilalți, unii au tentative de suicid, alții suferă tulburări somatice grave, ei nu știu că durerea netrăită în urma pierderii poate sta la baza bolii. Medicul psihiatru și psihologul, Jhon Bowlby (1980) confirmă că majoritatea bolilor psihice sunt o expresie a unui doliu patologic.
Fundația Hera organizează online, pe platforma Zoom, începând din data de 14 august, 6 întâlniri de grup bilunare, pentru părinții de îngeri.
#De ce să participi la acest grup de sprijin?
- Te ajută să împărtășești povestea și vei fi ascultat cu răbdare, empatie și înțelegere.
- Ai ocazia să cunoști și alți părinți care trec prin aceeași situație, să împărtășești trăiri, emoții, gânduri, soluții și rezolvări de probleme din experiență proprie.
- Interacțiunea cu alte persoane îți oferă posibilitatea să te simți aproape de oameni care te înțeleg, să îți descoperi noi resurse și să dai un sens experienței tale.
- Vom dezvolta abilități de comunicare eficientă cu familia dumneavoastră.
- Înveți împreună cu noi să găsești resursele necesare gestionării suferinței, într-un cadru securizant și susținut de un specialist.
- Procesul de doliu psihologic este unul dificil și presupune parcurgerea unor etape, dar reprezintă o șansă de a integra sănătos această pierdere, de a-ți continua viața și poate fi o șansă pentru creștere personală, maturizare și evoluție spirituală, dând astfel sens suferinței.
- Veți învăța tehnici de relaxare și gestionare a emoțiilor puternice.
#Întâlnirea 1 – stimularea capacităților personale de însănătoșire și vindecare, rănite în urma unei traume cauzate de pierdere.
#Data desfășurării
Întâlnirea se va desfășura pe platforma online Zoom, în data de 14 august, vineri, de la ora 18,30 și va dura 90 de minute.
Ea presupune aflarea de informații utile de la un specialist și posibilitatea de a împărtăși cu ceilalți părinți. Dorim să oferim timp fiecărei persoane care dorește să ia parte activ, cu condiția de a respecta dreptul de exprimare al celorlalți participanți.
Grupul este unul deschis ceea ce înseamnă că pe parcurs componența sa va fi diferită.
Se vor respecta condițiile de confidențialitate a membrelor grupului și a discuțiilor purtate în interiorul lui, printr-un acord scris, fie direct pe platforma Zoom, la fiecare întâlnire, fie pe email.
Regulile grupului vor fi comunicate la fiecare întâlnire.
#Înscrierea se face în prealabil pe adresa de email: florenta@fundatiahera.ro
#Număr persoane: minim 6 – maxim 14 (pentru a ne asigura că timpul pe care-l avem la dispoziție, ne va permite să putem atinge toate subiectele de discuție dorite).
Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!