Scroll Top

De ce nu pot să spun nu?

Foto

Oare câți dintre noi nu ne-am oprit măcar o dată și ne-am întrebat cu furie sau frustrare ”Cine m-a pus pe mine să fac asta? De ce nu am spus eu NU?”

Poate că ai întâmpinat situații în care, deși simțeai că vrei să refuzi să ajuți, ceva din tine te-a oprit. Poate că te-ai simțit blocat de un sentiment puternic de nesiguranță, vulnerabilitate, vină, teamă că vei pierde relația, că vei fi judecat greșit, că nu ești suficient de bun, de iubitor, de harnic, dacă nu sari în ajutor când cei apropiați au nevoie de tine.

Apoi de câte ori nu te-ai înfuriat pe ceilalți că iar îți cer lucruri? Că nu te văd cât ești de obosit sau cât de puține resurse ai și nu te ajută, nu au grijă de tine?

De câte ori nu te-ai întrebat…oare de ce au unii noroc să fie protejați și ajutați tot timpul, iar eu am în jur numai oameni care profită de mine?

Sau poate că te-ai întrebat de ce dai totul în relații, uneori chiar și mai mult decât ai, ca să fie totul bine, iar ceilalți tot nemulțumiți sunt.

Sau de ce tu ceri lucruri de la oamenii din viața ta, iar ei par a nu te auzi?

De câte ori nu ai încercat să protejezi relația înghițindu-ți repetat furia, iar apoi, când s-a umplut paharul, ea a ieșit ca un vulcan și a măturat totul în jur? Apoi te-a copleșit vina.

De ce muncești enorm la job și tot nu ești plătit cât ai merita, comparativ cu alți colegi care performează mai slab?

De ce ceilalți te încarcă cu problemele lor, de ce se plâng tot timpul la tine. De ce te găsesc mereu tocmai pe tine?

Aceste întrebări și nu doar, au un singur răspuns, o rădăcină comună, iar ea se află în copilăria noastră.

Atât timp cât adultul nu a internalizat nicicând legitimitatea interioară de a-și exprima nevoile reale, în acord cu el însuși/însăși; această persoană, după cum spunea și Pistorio: „va fi condamnată pe viață să-și afișeze comportamentele caracteristice celui sau celei care nu se enervează de nimic; va fi condamnată la un zâmbet permanent, pe care nimeni şi nimic nu trebuie să-l schimbe (2018)”.

Vestea bună este că creierul nostru este atât de plastic, încât ceea ce am învățat și repetat ani de zile se poate rescrie. Pe principiul ”orice învăț are și dezvăț”.

Dacă vrei să înțelegi ce anume din tine contribuie la realitatea descrisă mai sus și cum ai putea schimba dinamica relațiilor cu ceilalți, dar și cu tine, te așteptăm la atelier!

#FACILITATORI
Silvia Solomon, psihoterapeut & life coach
Florența Simion, psiholog & consilier de dezvoltare personală

#UNDE?
Căsuța HERA, Strada Mică nr 6, Brașov

#CÂND?
Sâmbătă, 25 martie 2023, orele 10.00 – 14.00

#ÎNSCRIERE
Completând formularul din https://forms.gle/wv1hPiTWukW1nPFr5

#PREȚ
250lei/ participant (Veți primi detaliile plății prin e-mail, după completarea formularului)

#NUMĂR PARTICIPANȚI
maxim 12